Mijn dorp en omgeving - Reisverslag uit Kharagauli, Georgië van Sjoerd Bakker - WaarBenJij.nu Mijn dorp en omgeving - Reisverslag uit Kharagauli, Georgië van Sjoerd Bakker - WaarBenJij.nu

Mijn dorp en omgeving

Door: Sjoerd

Blijf op de hoogte en volg Sjoerd

29 Oktober 2017 | Georgië, Kharagauli

Ja, zo voelt het een beetje. Langzaam word ik opgenomen in het dorp en de omgeving. Kharagauli (met 3000 inwoners) heeft een streekfunctie. Station voor trein, bussen en taxi’s en heel veel kleine winkeltjes. Het dorp ligt in een kloof waardoor de Chkherimela rivier stroomt. Het is een grote regio met 78 dorpen en een omvang van 1000 km2 (vergelijk Utrecht met 1380 km2). Er wonen 30.000 inwoners (30 per km2; Utrecht 922 per km2). Klimaat is subtropisch en het gebied is 2/3 bedekt met bossen. Inwoners wonen in de kloof en vooral in de bergen. Landbouw, wijnbouw, meubelmakerijen, bijenteelt vormen de middelen van bestaan. Het Borjomi National Park behoort voor 50% tot Kharagauli en de andere helft tot Borjomi. Voor geologen moet dit ongeveer het paradijs op aarde zijn (volgens de boeken).

Sinds 2 dagen ben ik ‘los’ dwz zonder vertaalhulp. Ana en Shota zijn naar Tbilisi en ik blijf bij mijn gastouders Gela en Sofo. De gesprekjes gaan over het weer, de koeien, de nieuwe burgemeester van Tbilisi (1e klas Match Fixer bij FC Milaan?), de onzin van wintertijd en zomertijd. Gela vindt het leuk om Engels te leren en ik word geholpen met mijn Georgisch.

Het eten is nog steeds een verrassing:-(
Er werd een soep (Khashi) voorgeschoteld die ‘s morgens al wat verdacht rook. Bij het proeven werd - desgevraagd - verteld dat het van pens en darmen is gekookt. Ik snap nu ook waarom er zoveel knoflook bij gegeten wordt. Khashi is het Georgische recept to cure hangovers........Gelukkig staan er nog andere gerechten op tafel:-)
Naast de zelfgestookte brandewijn ook heerlijke vruchtensappen (kers, peer, appel, perzik en druif). En ook mijn eigengemaakte kaas.

Een paar dagen flink gewerkt en getimmerd aan de bouw van een koeienstal. Alles wordt hergebruikt: kozijnen, hout, spijkers. Er wordt niets weggegooid of gekocht. Het mestkarretje is gefabriceerd van een wasmachinetrommel.

Het is nu zondagmiddag en ik bereid mij voor op de komende week. Een dag op school helpen met Engelse lessen in 5 klassen. Engelse liedjes uitzoeken met leerkracht Marika is al een feest op zich.
Vorige week al vast een bezoekje aan school gebracht met Marjolein. Zingend door de gangen (Suliko, Simghera Tbilisze, Si rek tskimi .......). Docenten en kinderen komen nieuwsgierig uit hun lokalen en zingen mee.
Vrijdagavond a.s. een concert van Khachori (met Levan Golubiani) in de theaterzaal van het dorp. Ik mag een ‘entre-act’ verzorgen met een Georgisch en Nederlands lied!

Mijn dorp, ik krijg er geen genoeg van.

• 29 Oktober 2017 - 19:47

Tineke:

Volg nog steeds vol bewondering je reisverslag. Maakt me nederig hier in Nederland....

• 29 Oktober 2017 - 21:47

Arnoud:

Leuk, Toch weer heel anders dan met een koor het lans bezoeken
    Nog dieper in de "haarvaten" vd lokale samenleving.
    Veel plezier nog!